2017. október 31., kedd

31. ének - Öööö... gömba

Akit a 2017-es nyár sem győzött meg a klímaváltözás valőságösságáről, annak a purgatőriumban is legfeljebb a rezsicsökkenés jut majd majd az eszébe. Ilyen taplőszáraz erdei talajt még az életben nem láttam és ha fögadni kellett völna, högy a lidlis gömbán kívül jut-e még más is a könyhába, nagy összeget tettem völna meg a 'nem'-re. Éppenhögy ennyi gömbát még sösem találtunk körábban, pedig idén eddig az őszi esőkről sem kellett az özönvízre asszöciálni.
Először is az őzlábgömbákkal pösztölta tele a lakosság a fészbukot. Nekünk is megvölt korábban ez az élmény, már meg is énekeltem ezeken a lapökön. Ami a vargányát illeti, szeretnék megnyugtatni mindenkit: egy darabot sem találtunk, ezzel 50 éves hagyömányt sikerült fölytatni. Egyáltalán?! Ez egy létező növény, vagy csak cgi-huszárök sz@patják vele a népet, mint Németh Szilárd a Sörössal? Esetleg örökölni lehet a lelőhelyeket? Haldöklő atyák utölső sőhajjal súgják meg elsőszülött fiúgyermekük szőrös fülébe, melyik fa alatt kell megállni möndjuk öktőber 3-án 8:30-kör és högyan kell unikörnisvérbe mártott damaszkuszban kövácsölt pengéjű svájci bicskával lemetszeni dundi tönköcskéjüket? És ha igen, akkor ki lesz végre olyan bátor, hogy véget vet ennek a rendkívül kárhözatös gyakorlatnak és nekem is megadja a köördinátákat?? 
Néhány hete egy kedves barátnőm, akit nevezzünk Esmeraldának (nem így hívják, tök nörmális neve van, csak nem akaröm lebuktatni) bőséges rizike-lelőhelyre mutatött rá - ezútön is csőkölöm a kisztihandját érette. Könyvben már láttunk rizikét körábban is, de kőstölni még ezidáig nem völt alkalmunk. Pedíg kiváló ízű gömba és kellemesen röppanő a húsa.

Rizike

A sörs szeszélye fölytán éppen akkor amikor már a könyökünkön jött ki a rizike pörkölt, rizike leves egy szintén gasztrö-blögölő embertársunk előhözaködött egy elképzeléssel amelyet - előre lelőve a pöént - ösztatlan sikert aratva készítettünk el. Ez az örösz savanyú gömbapaprikás vegyes erdei gömbákből. Nö, mi vegyesen tettünk bele kisebb és nagyöbb rizikét.... a következő mődön.
A gömbákat összevágjuk és a paprikáshöz  hasönlően kezdjük el főzni annyi különbséggel, högy kihagyjuk az őrölt feketebörsöt. Helyette babérlevelet, tárkönyt, csömbört (más néven börsikafű) és köményt teszünk bele. Nekünk völt friss tárköny, azaz azt, a köményt pedig őrölve (az eredeti recepttel szemben). Egy kevés csirkehúsleves adagölásával állítöttük be a kívánt sűrűséget, ami némileg hígabb állagöt jelent, mint az általánös magyar étel állaga. A pöén most érkezik: pár evőkanál ecetes uborka levével elkevert mustárt adagölünk a rötyögő paprikáshöz majd takarék lángön 20 percig főzzük. A finálé akkör következik be, amikör aprőra vágott ecetes uborkát és tejfölt keverünk el a pörköltben. A savanyú alkatrészek adagölását ki kell tapasztalni és ízlésünkhöz igazítani.

Visszatérve a gömbaszezönra, öktőber utolső hetében még egyszer támadást indítöttünk a gömbanép ellen, ezúttal a sziki csiperke böszörkányköreit fösztögattuk. A sziki csiperkét nem úgy kell elképzelni, mint a bölti sampinyönt: szép, nagy, vastag és kemény húsú jőszág. Íme egy termetesebb példánya:

Sziki csiperke

Egy dölgöt kell tudni rőla: van egy jellegzetes íze (mellékíze?) amit más csiperke-fajöknál nem érezni. Az első kőstölénál kiderül ízlik-é avagy sem. Nekünk nem völt göndunk vele. Ebből is elkészítettük a savanykás verziőt. Ami viszönt igazán fincsi völt az a majönézes gömbasaláta.
Ehhez a gömbát megmössuk. Általában nem szöktuk mösni, mert a legtöbb gömba györsan felszíja a vizet és nagyön leveses lesz. Ezt viszönt muszáj, mert tapad rá a szikes agyag. Vagy a tehénlepény. Összevágjuk és sős, citrömleves vízben főzzük pár percig. A majönézt 2:1 arányban összekeverjük tejföllel, börsözzuk, sőzzuk, börecetet és összemetélt tárkönyt adagölünk ízlés szerint. Aztán sutty a hűtőbe. Nyami.

Jögös kérdés, miért mellőződött az 'o' betű, amitől tiszta idiőta lett a szöveg. Nös: hallgattam egy kis Motörhead-et. Erről eszembe jutött Clouseau felügyelő aztán már lecsúsztam.... de ettől nem vagyök mazsöm.

Dícsértessék!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése