2016. június 22., szerda

15. ének - Hársteát mindenkinek!

Nem igazán most van szezonja a hársvirág teának, viszont az alapanyag gyűjtését éppen ezekben a napokban kell végezni. Sőt, igazából már a legtöbb faegyeden terméseket találunk, csak néhány késői virágzású példány alkalmas a drog gyűjtésére. A tudós könyvek szerint a kislevelű hárs (Tilia cordata) és a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) virágának van gyógyító hatása, az ezüst hárs (Tilia tomentosa) állítólag allergiás reakciót válthat ki. Utóbbit én nem próbáltam, de biztosan így van.

A kislevelű hárs (Tilia cordata) levele és virága

 Sőt. Mivel gyermekkoromat három méretes kislevelű hárs alatt töltöttem, így megszokásból mindíg azt szedem. A három faj megkülönböztetése nem túl komplikált a levelük alapján. Nevükkel ellentétben nem éppen a levél mérete a lényeges, hanem a szőrőzöttségük. Az ezüst hárs méretes leveleinek fonákja ezüstszürke a finom szőröktől, ellenben a másik két fajnál csak a levélerek hónaljában vannak kisebb szőrpamatok: a nagylevelűnél fehér, a kislevelűnél sárgásbarna színűek. Más különbségek is vannak például a levelek sűrűsége, elhelyezkedése, de laikusoknak ez az egyszerű megkülönböztetési módszer elégséges.
Szabad állásban a hársak terebélyesek és földig ágasak, így a virágszedés nem nehéz, bár üzleti mennyiségben azért ne gondolkodjuk. Érdemes pl. egy fonott bevásárló kosárba szedni és otthon haladéktalanul szétteregetni valami nyugodt - huzat, macska és gyerekmentes - helyen minél vékonyabb rétegben és időnként megforgatni, amíg zörgősre nem szárad. Háztáji körülmények között a bevásárlóközpontokban időnként akár fillérekért beszerezhető fedeles fém dobozok váltak be, ilyenek (pl. dán kukis) amúgy is henteregnek minden olyan háztartásban, ahol legalább egy nő él. Annyira érdemes tömöríteni - és az nem kevés - hogy ne töredezzenek össze a levélkék.
Azért kiváló gyógytea a hársé, mert jó ízű, vitathatatlanul kedvező hatású az őszi-téli meghűlésekre, de egészségesekre ártalmatlan, így élvezetből is fogyasztható. A gőzölgő, forró, csészényi hárstea illata télen visszacsempész otthonunkba egy csipetnyi tavaszt. Gyűjtéséhez, szárításához, elkészítéséhez nem kell semmilyen füvesbanya kárálása, bárki megteheti akár egy családi program keretei között.
Ja! És az elkészítése: felforralunk valamennyi vizet és pl. egy hőálló üveg teás/kávés kiöntőbe töltjük, belenyúlunk a hársvirágos edénybe és beleszórunk valamennyit. Jóval többet, mint a fekete tealevélből, de ezt már tapasztalja ki mindenki maga. Túladagolni úgysem lehet... Pár perc alatt, ízlés szerint világos, vagy mély aranysárga színt elérve készen is van. Ajánlom hársmézzel édesíteni. Végül is rá lehet dobni az élvezetre még egy lapáttal!

Enyhén vérnyomáscsökkentő hatása miatt a tv híradó megtekintése alkalmával fogyasztása kifejezetten ajánlott*.

Dícsértessék!


*az M1 híradó megtekintése következtében beálló vérnyomás-problémák miatt kérje orvosa vagy gyógyszerésze segítségét!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése