2016. július 31., vasárnap

16. ének - Brassói á' lá champion

Brassóiból ehet az ember jót és rosszat is. A menzakaják között előkelő helyen szerepeltek az ilyesféle ételek, ahol az előkészítés során összekaszabolnak mindenféle hozzávalót, aztán egy nagy üstben - jó sok zsír hozzáadásával - egy ordenáré fakanállal összekeverik, és kész is az ebéd.
Sosem főztem brassóit. Most is csak a váratlanul nekem szegezett kérdés (Mi legyen ebédre?) miatti vakrémület mondatta ki az emlékezet DOS-os háttértárolójából rejtélyes módon előbukkanó szavakat:
- Csináljuk egy brassóit!
Ehhez persze meg igénybe kellett venni az első mentőövet: az internetet. Hamar kiderült azonban, hogy a brassóinál primitívebb ételt elég nehéz lenne kitalálni. Meg is vettük - azt hittük - a hozzávalókat. Otthon kiderült, hogy füstölt szalonnát azért mégsem...
A kármentő szoftver azonnak boot-olt az agyamban, így mentőöv gyanánt egy kis kockázott bacon azonnal felszínre bukkant a problémák háborgó tengerén. Később is csak egy gond akadt. Három jó nagy fej hagymát vágtam fel nyitó monentumként (legyes jó sok szaft), aztán a következő lépést keresve a receptben kiderült, hogy a brassóihoz egyáltalán nem kell hagyma...
Ezek után a kilónyi összekockázott tarját pecsenyezsíron pörkölve összeráncolt homlokkal töprénkedtem valami egyéni megoldáson - kiköszörülvén a csorbát a becsületen - végül is egyfajta gombás gazdagítás tűnt a legjobb megoldásnak.


Mert a gomba mindenbe jó. Tulajdonképpen csak ennyiben tértem el az alaprecepttől. Biztosan lehet másképpen is készíteni, de én három vasat tartottam a tűzbe: disznózsíron némi fűszerkeverék hozzáadásával megsütöttem a krumplit (rövid időre fedőt is tettem rá, hogy ne legyen panasz a puhaságára, párolódjon egy kicsit); szintén némi disznózsíron megsütöttem egy kis bacont, majd keveset sütöttem rajta a nagy (nem vastag, csak hossztengelye mentén) szeletekre vágott csiperkegombát; és persze a leglényegesebb módon ismét csak disznózsiradékra dobtam rá a felkockázott tarját. Utóbbihoz só, bors és 3-4 gerezdt összenyomott fokhagyma hozzáadása szükséges. A végén csak összekevertem a gombát meg a húst.
Nem is vitás, hogy kovászos uborkával kell elfogyasztani.

Dícsértessék!

1 megjegyzés:

  1. Gambling and Casino Tycoon: From the Gaming Industry to the
    Our research 서귀포 출장마사지 team consists 경산 출장안마 of professional analysts, statisticians, Our 전라남도 출장샵 research 남원 출장마사지 team 나주 출장안마 consists of professional statisticians, statisticians, statisticians, statisticians, statisticians

    VálaszTörlés