2016. június 18., szombat

14. ének - Menta-mánia

Azt nem mondom, hogy Szigligeten kezdődött, de majdnem. Korábban már a Dömötöri cukrászdában megkóstoltam a menta fagyit és azóta mindíg azt eszem. Ez igaz. De a menta szörpöt azt mégiscsak a szigligeti vár alatt, egy számunkra egy addig ismeretlen vendéglőben kínálta fel a kissé unott, láthatóan bérrabszolga felszolgálónő és nem bántam meg, hogy azt rendeltem. Hát nem is azért, mintha komolyan feltételeztem volna, hogy a valószínűleg magyar/művszerv bsc szakos diákmunkás holdvilágos éjszakán, mezítláb áttetsző débidollban, bugyi nélkül szedte volna tele kis kosarát friss mentalevéllel, hogy aztán a nagymama titkos receptje alapján napkeltekor készítse el számunkra a friss szörpöt. Nem is a színe miatt, az mert élénk, haragoszöld italról csak az átlag feletti naivitással gondolhatnók, hogy isten teremtette ragyogását.


De a hűtött mentás ital szódavízzel és csilingelő jégkockákkal a hőségben megpihenve majdnem annyira frissít, mint egy oldalán gyöngyöző nagy pohár pilseni és ha az ember vezető pozícióban van, sokkal jobb választás, mint egy alkoholmentes ser - ami valljuk be -, inkább olyan mint ízű, mint a lóhúgy. Azóta volt alkalmam többször, földrajzilag egymástól aránylag távol eső helyeken átélni a mentaszörp nyújtotta örömöket, de csak a közelmúltban merült fel a logikus lépés: a mentaszörp-készítés házilag.
Rövid internetes kutakodás után kiderült, hogy nincs benne semmi ördöngősség, ugyanazt az eljárást kell folytatni, mint a a bodzaszörp esetében. Sőt! Bodzaszörpöt csak a virágzás aránylag rövid időszakában készíthetünk, de mentalevelet szedhetünk tavasztól-őszig, ezért bármiféle tartósítás nélkül folyamatosan lehet friss szörp a hűtőben. A hipermarketekben mindíg lehet kapni cserepes mentát, de sok helyütt vadon is gyűjthető és akár egy-két tő áttelepíthető saját fűszerkertünkbe - már ha van... Nem igényel különösebb törődést és akkora "bokorrá" fejlődik, hogy a jövőben nem kell aggódnunk a szörp-alapanyag miatt

A Tescoban vásárolt cserépnyi mentából nőtt bokor kis részlete

Ha valaki még soha nem készített bodzaszörpöt, akkor ajánlom a következő receptet, hozzávalók:
  • 2 liter víz,
  • 1 kg kristálycukor,
  • 2 db citrom,
  • egy marék mentalevél,
  • 30 gramm citromsav
A vizet a cukorral sziruppá főzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ha már nem forró, akkor beletesszük a többi alapanyagot a fazékba, lefedjük és a lehetőségekhez mérten két napra hűvös helyre tesszük. Ezután leszűrjük és palackokba töltjük. A szörpöt a hűtőben kell tárolni, mert nincs benne tartósítószer. De úgyis elfogy, mielőtt tönkremenne. A képről egyértelmű, hogy szó sincsen élénk zöld színről...


A minap a Lidl áruházban olyan szilikon jégkocka készítőt vettünk, amely gömb alakú "kockát" készít, méghozzá olyan furmányos módon, hogy annak belsejébe mentalevél vagy pl. gyümölcs (cseresznye, meggy, málna stb.) belefagyasztható. Ez nem csak finom, de látványossá is teszi a kompozíciót.

Dícsértessék!


p.s. A mentaszörp fogyasztása erősen javallott azoknak, akik mostanában a televízió előtt ülve, vagy az utcán sörrel a kézben cirkuszolnak csak azért mert 11 őstermelő nem botlik meg a futballpályán a saját lábában. Bármennyire is nyomasztó az életetek kedves drukkerek, ha esetleg nyer a csapat, semmivel sem lesz jobb. Mindössze annyi történik majd, hogy azok a falábúak nem százszor annyit keresnek majd havonta mint ti, hanem ezerszer... És újult erővel betonozzák majd a GDP-t stadionok falába. Úgy látszik a miénk a "faláb"-ak országa marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése