2016. május 29., vasárnap

12. ének - Eperszezon

Talán minden másképpen alakul, ha az Echo étterem Tihanyban a lenyűgöző panoráma mellett törekszik a gasztronómiában is valami hasonlót nyújtani. De nem. Hiába kerestük az étlapon azt a málnás sütit ami két évvel ezelőtt maradandó benyomást tett ránk és bizony a mandarinos tortát - ami viszont szerepelt a desszertek között - is hiába próbáltuk megrendelni. Így egyededüli reményteljes választási lehetőség a bazsalikomos túrógombóc epervelővel maradt, de a bágyatagra sikerült édességgel csak annyit értünk el, hogy komolyan fontolóra vettük ennek újragondolását.
Mivel úgyis nyakunkon az eperszezon a napot egy "szedd magad" kertben kezdtük, ahol 9 óra tájban már megvadult bennszülöttek tarolták a sorokat - hál' istennek a mohóságtól elvakultan habzsoló lakosság bőséggel hagyott ott érett szemeket és egy fél óra alatt sikerült derékfájást és elegendő epret szerezni.

Túrógombóc eperöntettel

A többi már történelem. Némi vita után egy receptadaptációnak tekinthető megoldást választottunk. Durván fél kiló epret megszórtunk kristálycukorral (nem is túl kevéssel, nem is sokkal) és villával nagyjából szétpasszírozva és közben még kevergetve is a masszát egy inhomogén, folyós állagot alakítottunk ki, amit egy negyed tasak expressz tortazselé por felhasználásával felforralva, majd visszahűtve jelentettük készre az öntetet.
Utólag elméláztunk azon, hogy kevés citrom, citromfű, esetlen néhány levélke menta még kedvezően befolyásolta volna a végső ízhatást, azonban ennek az elméletnek a tesztelésére várni kell még egy keveset, de majd kommentben beszámolunk.
Dícsértessék!

1 megjegyzés:

  1. Epilógus. Azt mondják a gyümölcs egészséges. Kamu. Én egy hete járok injekciózásra a hajolgatáskor szerzett becsípődés miatt. Többet kifizettem gyógyszerra, mint amennyit megspóroltunk a szedd-magad akcióval. Bár a saját kézzel szedett gyümölcs kétségtelenül finomabb.

    VálaszTörlés