2017. július 23., vasárnap

26. ének - Hideg nyári édesség Schmitt Pál módra

Egyszer azt hallottam, hogy a világ minden vicce valami hét alapviccre vezethető vissza (favicc, anyósvicc, baszós-fingós vicc etc.) és a receptek is valami hasonló mintázatot mutatnak, bár nem tagadom, az alapesetek száma azért sokkal nagyobb lehet. Végül is a rántott csirkecomb, a rántott karaj és a rántott cukkini között nem nehéz összefüggést találni. Éppen ezért - szemben a politikusok pofátlan lopkodásával - nem ítélhető el a receptek "újrahasznosítása" amit ezúttal kimondottan plagizáltunk, bár becsületesen feltüntetjük a forrásunkat. Nem úgy, mint Schmitt Pál anno, de hát nehéz is lett volna bukfencből doktorit írni...
Nos, elsőként bemutatnánk miről is van szó:


Az elkészítésre ajánlott hideg meggyes krémdesszert a kép közepén látható, bizonyos díszítő motívumok közé elhelyezve. Úgymint egy csokor levendula, összeturmixolt 110 % meggyből álló ital, illetve a kis tálkában gömb alakú jégkockába :-) fagyasztott málnaszemek utóbbi hűtésére.
No tehát, ez a késztermék, amit tálkákra adagolva is közszemlére tettünk és ezen a ponton be kell ismernünk, hogy a joghurtból kevesebbet használtunk az előírtnál (egyszerűen nem fért bele a cucc a tupperes formába), ezért nem dermedt meg kellő mértékig. Ami az ízét nem befolyásolta csak kevésbé lett elegáns. Ezt el is titkolhattuk volna, de végül inkább a figyelemfelhívást fontosabbnak éreztük a májerkedésnél.

Hozzávalók:
kb. fél kiló meggy
5 dl görög joghurt
3 dl habtejszín
6 evőkanál cukor (vagy olyan cukorhelyettesítő amit használsz)
1 csomag étkezési zselatin

Első lépésben a kimagozott meggyet 3 dl joghurttal és ugyanannyi habtejszínnel összeturmixoljuk. A többi joghurtot a zseletinnal összekeverve egy lábosban kevergetve melegítjük, de nem engedjük felforrni. Amikor már egyenletes a massza, hozzáadjuk a joghurtos-tejszínes-meggyes turmixot és kb. 5 percig együtt kevergetjük tovább. Ezután hagyjuk visszahűlni. 
A gusztusos rózsaszín trutymót végül kivizezett formába töltjük (nekünk ilyen kuglófformaszerű tupperes "koszorú" volt itthon) és sutty a hűtőbe.
Bizonyára elkészíthető ugyanerre a sémára más gyümölccsel is, de a rekkenő nyári melegben a meggy savanykás ízével kevés más gyümölcs versenyezhet. De kísérletezés a gasztronómiai tudás apja.

Dícsértessék!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése