2018. december 21., péntek

37. ének - Forralt bort ide azonnal!

A téli hónapokban elengedhetetlen, hogy mindig legyen nálunk egy termoszban forralt bor, de legalábbis ne távolodjunk el annyira az alapanyagoktól, hogy nehézségbe ütközzön az elkészítése. Ami nem is olyan bonyolult, hiszen a bor eleve adva van, a többi alkotó elemet meg csak bele kell szórni. 
Legalábbis ezt gondoltam a közelmúltig, amikor is egy kisebb kollegális összeröffenésen öt hölgy töprénkedett egy nagy fazék felett ugyanezen a porblémán és csak rögtönzött továbbképzés után tudtak vele boldogulni. Most logikus lenne ha gyorstalpalót tartanánk, de ezt inkább ugorjuk át és kezdjünk rögtön a haladó szinttel.
Mit tegyünk, ha RÖGTÖN szükségünk van egy jó bögre forralt borra, de ehhez nem szeretnénk egy lavórnyi alapanyagot összevegyíteni, hogy aztán a nap hátra levő részében forraltborni kényszerüljünk? Ilyenkor hasznos az MST (Mikrohullámú Sütő Trükk). Ehhez először is kell egy alkalmas bögre, amit ízlés szerint cca. 2/3 usque 3/4 részig vörösborral töltünk meg. Erre valami száraz bort ajánlanék, pl. a soproni kékfrankos tökéletes választás. Nem elengedhetetlen drága bort elővenni ehhez, de valami ócska vinkót sem ajánlanék. Maradjunk a soproni kékfrankosnál.
Valami kis csapvíz hozzáadása általában ajánlott, de erős, nagyobb tűlőképességű ínyencek víz helyett egy kis rumot is tölthetnek bele. Egy bögrébe 4-5 szem szegfűszeg és méhány kisebb darab fahéj szükséges és ízlés szerint cukor (én már évek óta két szem édeskét teszek bele cukor helyett).
Ennek az alaplének az ízvilága gazdagabbá tehető aszalt gyümölcsök (mazsola, datolya, aszalt szilva etc.) hozzáadásával illetve 2-3 gerezd naranccsal vagy mandarinnal.
Ha mindez megvan akkor tegyük a bögrét a mikróba és maximumra állítva a sebváltót várjuk meg amíg bugyborékolni kezd. Bár "forralt" bor, forralni felesleges és ki is fut az anyag az edényből, ha ezt megpróbáljuk.




Dícsértessék!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése